Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, νέα ΚΑΠ και Μακροπρόθεσμο όραμα για τις Αγροτικές πε

Το σύστημα τροφίμων της ΕΕ εξασφαλίζει φρέσκα και ασφαλή τρόφιμα για όλους τους Ευρωπαίους. Η παραγωγή τροφίμων δεν αποτελεί μόνο υπηρεσία ζωτικής σημασίας αλλά και πηγή εισοδήματος. Η αγροδιατροφική αλυσίδα της ΕΕ διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων πολιτών και αποτελεί σημαντικό οικονομικό τομέα της ΕΕ. Ωστόσο, ο αγροδιατροφικός τομέας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τα συστήματα τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή (IPCC). Το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία των πολιτών, δεδομένου ότι περισσότερο από το 50% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι. Η ΕΕ επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα στην Ευρώπη με σκοπό να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συστημάτων τροφίμων και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διάθεση υγιεινών και οικονομικά προσιτών τροφίμων για τους σημερινούς πολίτες και τις μελλοντικές γενιές. Σε αυτή την εκδήλωση αναλύθηκαν τα κύρια στοιχεία της στρατηγικής καθώς και μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που την υποστηρίζουν.